Bloomberg haber ajansı konuyla doğrudan ilişkili olan, ancak adları açıklanmayan iki yetkiliye dayandırdı.

Bloomberg’e bilgi veren yetkililer, bulunan enerji kaynağının büyüklüğü, derinliği ya da çıkarmanın zorluğu ile ilgili detay vermedi.

Reuters’a konuşan bir yetkili ise biri “ciddi büyüklükte” olmak üzere Karadeniz’de iki bölgede enerji kaynağı bulunduğunu belirtti.

Konuyla yakından ilgili kişiler haber ajanslarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cuma günü bir müjde vereceğiz. İnanıyorum ki Türkiye’de yeni bir dönem başlayacak. Açıklarsam bu işin heyecanı kaybolur” açıklamasından sonra konuştu.

Cumhurbaşkanlığı konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmadı.

Reuters’a konuşan iki yetkili, Akdeniz’deki sondaj çalışmalarından da pozitif sinyaller alındığını belirtti.

Oruç Reis sondaj gemisi Doğu Akdeniz’de çalışmalar yapıyor.

Erdoğan’ın açıklamaları sonrası TL ve borsalar:

Bloomberg haberinde, Erdoğan’ın açıklamaları sonrası, Türk lirasının Amerikan doları karşısında değer kaybının tersine dönmeye başladığı da belirtildi. Borsa da günü yüzde 2 yükselişle kapattı.

Açıklama sonrası TÜPRAŞ hisseleri yüzde 8.1, PETKİM hisseleri ise yüzde 9,9 değer kazandı.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez geçen ay, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’de Ereğli açıklarında “Tuna-1” bölgesinde sondaj çalışmalarına başladığını duyurmuştu.

Bloomberg’e konuşan Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi’nden stratejist Timothy Ash, “Karadeniz’de daha önce de doğalgaz bulunduğu olmuştu ama bunlar limitli kaynaklardı. Türkiye’nin yıllık enerji ithalatının 35-50 milyar dolar olduğunu düşünürsek, yeni bir dönemin başlayabilmesi için Türkiye’nin gerçekten büyük bir kaynağa ihtiyacı var” dedi.

Tuna-1 bölgesi nerede?

Fatih sondaj gemisinin araştırma yaptığı Tuna-1 bölgesi Karadeniz Ereğli’nin yaklaşık 150 km açığında, Bulgaristan ve Romanya ile kara suları sınırına yakın bir bölgede.

Türkiye Karadeniz'de enerji kaynağı buldu mu?

Romanya kara sularında 8 yıl önce Petrom and Exxon tarafından bulunan, Karadeniz’deki en büyük doğalgaz rezervine de uzak değil.

Merkel Enerji Danışmanlığı’ndan Christoph Merkel “Bu bölgede yeni rezerv bulunması şaşırtıcı olmaz. Türkiye ihraç etmek isterse buradan çıkarılacak gazla Bulgaristan, Ukrayna ve Yunanistan ilgilenebilir” dedi.

Merkel ayrıca “Bulunan rezervin büyüklüğüne göre TürkAkım doğalgaz boru hattının bir kısmı gereksiz hale gelebilir. Türkiye neden Rusya’dan gaz ithal etmeye devam etsin ki?” dedi.

Rus doğalgazını Karadeniz ve Türkiye üzerinden Doğu Avrupa ülkelerine taşıyacak olan TürkAkım doğalgaz boru hattı Ocak ayında açılmıştı.


Erdoğan: Oruç Reis 23 Ağustos’a kadar faaliyetlerine devam edecek

Türkiye Karadeniz'de enerji kaynağı buldu mu?

Rize’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Oruç Reis gemisinin sismik arama yapmak üzere Doğu Akdeniz’e gönderilmesi ardından yaşananlara değinerek “Oruç Reis 23 Ağustos’a kadar faaliyetlerine devam edecek, en küçük tacizde bulunulması halinde gereken cevabı vermekten asla çekinmeyeceğiz” diye konuştu.

Rize’de AKP İl Teşkilatıyla bir araya gelen Erdoğan, “Bugüne kadar yumuşatıcı olduk. Ancak Yunanistan yaklaşımımıza aynı şekilde cevap vermiyor. Bu tarzı devam ettirirlerse biz gereğini yaparız” ifadelerini kullandı.

Toplantı öncesi bir toplu açılışı törenine de katılan Erdoğan burada da “Ülkemizin her alandaki hak ve çıkarlarını dünyanın her yerinde, en ileri seviyede elde etmeye odaklandık.” dedi.

Erdoğan, “Tartışmaları kendi mecrasından çıkarıp, ülkenin ve milletin kutlu yürüyüşünün önünde takoz haline getirmeye çalışanlara göz yumamayız. Kendi ajandalarını, zihin dünyalarındaki hesaplaşmaları bizim üzerimizden görmeye çalışanlara asla izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Mavi Vatan’ı kararlılıkla koruyacağız”

Erdoğan İl Teşkilatı yemeğindeki konuşmasında “Ülkemiz Doğu Akdeniz meselesinde sonuna kadar haklıdır. 100 yıl önce Türkiye’yi ince bir siyasetle güneyindeki enerji kaynaklarının dışında bırakanlar Doğu Akdeniz’de bunu başaramayacaklardır. Kıta sahanlığımızda haydutluğa asla boyun eğmeyeceğiz. Bir asır önce vatanımızı parçalamayı hedefleyen Sevr’i nasıl yırtıp atmışsak, bugün de Mavi Vatan’ı aynı kararlılıkla koruyacağız.” diye konuştu.

Gerilim peşinde olmadıklarını ifade eden Erdoğan, “Kimsenin hakkına da el uzatmıyoruz, biz sadece milletimiz ve Kıbrıs Türklerinin haklarını savunuyoruz. Yunanistan beklentimiz de birilerinin kışkırtmasıyla değil, aklıselimle hareket etmesi, özellikle Batı Trakya’daki kardeşlerimize yönelik devlet terörünü andıran uygulamalara bir an önce son vermesidir. Camilerimize, okullarımıza saldırılıyor, biz ise tam tersine Sümela Manastırı’nda geldiler ayinlerine yaptılar. Oruç Reis faaliyetlerine devam edecek; en küçük taciz halinde gereken cevabı vereceğiz.” diye devam etti.

“Doğu Akdeniz’de, Libya’da, Ege’de haklarımızı korumaya odaklandık”

“Biz şu an salgının olumsuz etkilerini en aza indirmeye odaklandık, ekonomimizi ayağa kaldırmaya odaklandık.” diyen Cumhurbaşkanı “şu anda Doğu Akdeniz’de, Libya’da, Ege’de haklarını sonuna kadar korumaya odaklandıklarını” belirtti.

“Suriye’de, Kuzey Irak’ta terör örgütlerinin önünü kesmeye odaklandık. Ülkemizin her alandaki hak ve çıkarlarını dünyanın her yerinde en ileri seviyede elde etmeye odaklandık.” diyen Erdoğan “Türkiye’nin gerçek sorunları ve gündemi budur. Bunun dışındaki tartışmalar kiminin bilerek, kiminin bilmeyerek içine düştüğü birer tuzaktan ibarettir. Bir yerde sorun varsa ona çözüm aramak boynumuzun borcudur.” diye konuştu.


Mavi Vatan doktrini nedir, Türkiye ve Yunanistan Doğu Akdeniz’de neden anlaşamıyor?

Türkiye ile Yunanistan Ege Denizi’nden sonra Doğu Akdeniz’de de karşılıklı hak iddialarında bulunuyor. Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde Oruç Reis gemisinin Meis açıklarında sismik araştırma yapacağını açıklamasıyla iki ülke arasında gerginlik artmıştı. Sonrasında karşılıklı yapılan açıklamalar ile kriz yatışmıştı. Peki bu durum ne kadar sürdürülebilir? İki ülkenin birbiriyle çelişen hak iddiaları hangi tezlere dayanıyor?

Türkiye’nin “Mavi Vatan” doktrini nedir?

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Serhat Güvenç ve Atina Panteion Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Constantinos Filis, Türkiye ve Yunanistan’ın pozisyonlarını anlattı.

https://youtu.be/1F2zyyj-V38
video içeriği BBC Türkçe

NAVTEX NEDİR

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’deki gerilimi tırmandıran sismik arama çalışmalarında yeni bir gelişme yaşandı.

Türkiye, Oruç Reis gemisi için denizcilikte uyarı notu olarak da bilinen yeni bir NAVTEX ilan etti.

NAVTEX 23 Ağustos tarihine kadar geçerli olacak.
Oruç Reis gemisi demirli olduğu Antalya’dan hareket etti ve Doğu Akdeniz’de araştırma çalışmaları yürütecek. Haberin devamı için tıklayın

MTA ORUÇ REİS

Oruç Reis, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün sahibi olduğu Türk araştırma gemisidir. Yapımına 2012’de İstanbul’da başlanan ve 2015’te tamamlanan gemiye Osmanlı denizcisi Oruç Reis’in adı verildi. Nisan 2017’de Akdeniz’de petrol ve hidrokarbon arama görevine gönderildi. Vikipedi
Uzunluk: 87 m
Suya indirilme tarihi: 28 Mart 2015
Tam genişlik: 23 m


  

 

Facebook Hesabınız Üzerinden Yorum Yapın