Sütte Soğuk Zincir: Soğuk Zinciri Bozulmuş Süt Tehlikeli

Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse Sütün aşırı sıcaklarda bozulmaya müsait bir besin olduğunu vurguladı.

Köse, dezenfeksiyon sağlayan otomasyon sistemiyle sağılmış, soğuk zincir bozulmamış sütün tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Sıcak havalarda pek çok gıda ürününde zehirleme tehlikesi olduğunu aktaran Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, önemli gıda kaynaklarından olan sütün de sıcaklarda bozulmaya çok elverişli olduğunu hatırlattı.

“SOĞUK ZİNCİR BOZULURSA MİKROP ÜRER”

Sütün sağımından dağıtımına varan süreçte dikkat edilmesi gereken konulara değinen Köse, süt sağımı, depolanması ve dağıtımında teknolojinin de önemine vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Öncelikle sütün sağlıklı hayvanlardan sağılması gerekiyor. Memeleri dezenfekte edilmiş, süt sağım aletleri dezenfekte edilmiş bir ortamda sağım yapılması lazım. Sağlıklı hayvandan alınan sütün +4 derecede soğutulduktan sonra yine +4 derecede saklanarak üreticiye ulaştırılması gerek. Eğer süt soğuk zincire uyulmadan tüketiciye ulaşırsa içerisinde hemen mikrop üreyecektir ve sağlık için tükettiğimiz gıdadan sağlıksızlık elde edeceğiz.”

“MERDİVEN ALTI SÜTLERDEN UZAK DURUN”

Sokakta satılan merdiven altı sütlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Nihat Köse, “Mutlaka her çocuk günde 2 bardak süt içmeli ve bu sütü sağlıklı sütlerden tüketmeliyiz. İyi tesislerde üretilmiş sağlıklı hayvandan alınan sütlerin tüketiciye ulaştırılması gerekiyor. Nereden geldiği belli olmayan sütü tüketmeyin. Çünkü süt mikropların üremesi için çok uygun ortamdır. Dezenfekte işlemleri teknolojiyle buluşunca en ufak mikrop bulaşmasına izin verilmiyor. Mutlaka hayvansal protein tüketmek zorundayız ama nereden geldiğini bildiğimiz sütü içelim” dedi.

500 gram süt 5 kilo ete, 8 kilo elmaya bedel

1 yaşından itibaren insan için gerekli günlük kalsiyum miktarının yarım litre sütle karşılanabileceğini aktaran Gıda Mühendisi Doç. İrkin, yarım litre sütün, kalsiyum açısından 5 kilogram ete, 6 kilogram patatese, 8,5 kilogram elmaya bedel olduğunu söyledi.

Günlük kalsiyum ihtiyacı için tüketilmesi gereken yarım litre sütün, 5 kilogram ete, 6 kilogram patatese, 8,5 kilogram elmaya bedel olduğu belirtildi.

Sütten alınan kalsiyumun diğer gıdalardan alınanlara göre daha sağlıklı, sindiriminin de daha kolay olduğunu belirten Balıkesir Üniversitesinden Gıda Mühendisi Doç. Dr. Reyhan İrkin, bir insan için gerekli kalsiyum için günde 2 bardak inek sütünün yeterli olacağını ifade etti.

Sütten alınan kalsiyumu diğer gıdalardan almak için bunların çok yüksek miktarlarda tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken İrkin, “İhtiyaç duyulan kalsiyum için yarım litre süt yerine 5 kilogram et, 1,5 kilogram havuç, 6 kilogram patates, 8,5 kilogram elma veya 2,5 kilogram ekmek tüketilmesi gerekir ancak bu mümkün değil. Hem sindirilebilirlik hem de tüketilebilirlik açısından süt daha iyi bir kaynak” dedi.

Günlük olarak bir kişinin alması gereken kalsiyum miktarının büyüme çağı, emzirme ve gebelik dönemi hariç yaklaşık 800 miligram olduğunu dile getiren İrkin, yarım litre sütte de 500-625 miligram kalsiyum bulunduğunu kaydetti.

Çocuklara Sütü İçirmeliyiz Çünki

Günümüzde biz anneler, çocuklarımızın tükettiği gıdalara oldukça dikkat ediyoruz. Zihinsel ve bedensel gelişimleri ile ilgili oldukça faydalı yazılar ve bilgiler sayesinde, pek çoğumuz beslenmenin öneminin farkındayız.

Fakat bazı gıdalar, şahsi takdirimizden çok mecburen tüketilmesi gerekenler listesinde. Bunlardan biri de süt.

Bizim evde, süt tüketimini tek başına sağlayamadığım için süt ile tüketilecek ve sütü çocuklarıma sevdiren kahvaltılık gevrekler sayesinde en azından günde 2 bardak süt tüketmelerini sağlamanın mutluluğunu yaşıyorum açıkçası.

Çünkü sütün maalesef oldum olası sorun yaşadığım diş ve kemik gelişimindeki önemini, küçükken süt tüketimini önemsemeyen bir anne olarak çok iyi biliyorum.

NEDEN SÜT TÜKETMELİYİZ?

Gerçek şu ki, süt inanılmaz bir kalsiyum kaynağıdır.
• Kemik gelişiminde kalsiyum gereksinimini mutlaka süt ile karşılamak gerekmektedir.
• Her gün 2 bardak süt tüketmek özellikle 2 yaş sonrası adolesan döneminde aksatılmamalıdır.
• Süt ayrıca, içerdiği yüksek protein sayesinde beyin ve vücut dokularının gelişimi açısından önem taşımaktadır.
• Kalsiyum yönünden zengin bir içecek olan süt, kalp- damar sağlığı ve tansiyona bağlı hastalıklar açısından vücudu dengeleyici ve riskleri azaltıcı özellik taşımaktadır.
• Özellikle hava kirliliği sebebiyle çocuklarımızda yaygın şekilde yaşadığımız bronşiolit rahatsızlığı riskini süt içerek azaltabilmek mümkündür.

Sütün faydalarını hepimiz bilmemize rağmen düzenli şekilde tüketmek konusunda çoğumuz dikkatli ve disiplinli değiliz sanırım. Öyle ki, dünyadaki istatistiklere bakıldığında Türkiye süt tüketimi konusunda maalesef listenin oldukça aşağısında.

Bu durum, geçiminin büyük bölümü tarımcılık ve hayvancılık olan, pek çok sağlıklı süt üretim tesisi bulunan ülkemiz adına üzücü. Her ne kadar kendimiz için dikkat etmiyorsak da, çocuklarımız için süt tüketiminin önemini kavrayarak ve farkındalıkla yükseltebiliriz diye umuyorum.

Süt tüketiminin azlığını vurgulamak, süt tüketimini yükseltmek ve bu çerçevede farkındalık yaratmak adına, Nestle kahvaltılık gevrekler bana göre, bu yılın şu ana kadar yapılmamış en bilinç düzeyi yüksek yarışmasını yapıyor.

250 aileye 1 yıllık ihtiyacı kadar, 1000 aileye ise 1 aylık ihtiyacı kadar süt hediye ediliyor.

Süt tüketiminin bu tip kurgulanmış hem eğlenceli hem de besleyici kampanya ve yarışmalarla desteklenmesi bence çok faydalı. Kazanıldığı anda keyif verse de sonrasında bir köşeye atılan hediyeler yerine, “sağlık“ hediye ediliyor bana göre.

Süt tüketiminin arttırılacağı ve farkındalık yaratılacağına gönülden inandığım bu kampanyanın son olmaması ve devamının gelmesini diliyorum.

[divider]

Akademi Portal Sağlık

[divider]

Twitter

Facebook

Pinterest

Akademi Portal Arşiv

Akademi Portal

Haber

Arşiv

Facebook Hesabınız Üzerinden Yorum Yapın