BM Mülteci Örgütü, Türkiye’ye Halep’ten kaçan mültecilere kapıyı hemen açması çağrısı yaptı.

Açıklamada Türkiye’nin “büyük mülteci dalgalarına” ilişkin kaygılarının anlaşılır olduğu belirtildi ancak uluslararası yükümlülükleri olduğu hatırlatıldı.

BM örgütü, uluslararası topluma Türkiye’nin yükünü paylaşma çağrısı da yaptı.

BBC’nin Cenevre’deki muhabiri Imogen Foulkes’un bildirdiğine göre BM sözcüsü William Spindler, “Türkiye’nin büyük bir yükü sırtlandığını biliyoruz ama sınırın Suriye tarafında bekleyenlerin gecikmeksizin kabul edilmesi gerekiyor.
Suriye topraklarında yardım sağlamak önemlidir ama tehlikeden kaçanlara güvenli bir ortam sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüklerin yerine geçmez” diye konuştu.

Hafta sonunda başlayan akın için Türk yetkililer sınırın gerekirse açılacağını ancak şimdilik Suriye topraklarında Türk yardım kuruluşlarınca sağlanan desteğin yeterli olduğunu vurgulamışlardı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise dün bu konudaTürkiye’den tek başına sorumluluk beklenmesin” demişti.

[box type=”success” align=”aligncenter” width=”Davutoğlu: Türkiye’den tek başına sorumluluk beklenmesin” ]Başbakan Ahmet Davutoğlu, hiç kimsenin Türkiye’den mülteciler konusunda tek başına sorumluluk üstlenmesini bekleyemeyeceğini söyledi. * Ankara’da Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ağırlayan Davutoğlu, ikili görüşme sonrası mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi. * Davutoğlu, “Kimse, ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor’ diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez” dedi. * Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü: * “Hiç kimse, ‘Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor’ diye Türkiye’den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez.” * Türkiye’de 2 buçuk milyondan fazla Suriyeli olduğunu hatırlatan Davutoğlu, sınırda bekleyen 30 binden fazla kişiyi de gerektiğinde Türkiye’ye alacaklarını kaydetti. * İnsan kaçakçılığının her türünü “terörle eş bir suç” olarak gördüklerini vurgulayan Davutoğlu Merkel’e, mülteciler konusundaki duyarlılığı ve gösterdiği siyasi irade dolayısıyla teşekkür etti. * ‘NATO da devrede olmalı’ * Başbakan Davutoğlu mülteciler konusunda NATO’nun da devrede olması gerektiğini söyledi. * Davutoğlu ayrıca Almanya ile yaklaşık 10 temel konuda birlikte hareket etme noktasında mutabakata vardıklarını belirtti. * Mutabakat kapsamında, Halep çevresinde sivillere yönelik hava saldırılarının son bulması için ortak diplomatik girişim başlatacak. * AFAD ile Almanya Teknik Yardım Grubu da Suriye sınırındaki sığınmacılar konusunda birlikte çalışacak. * Merkel: İşbirliği yapacağız * Almanya Başbakanı Angela Merkel ise son birkaç günde Rusya’nın bombalı saldırıları sonrası on binlerce kişinin çektiği acıları görmenin kendilerini hem dehşete düşürdüğünü hem de şok ettiğini söyledi. * Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarını eleştiren Merkel, bu ülkenin de onayladığı BM Güvenlik Konseyi kararının, Suriye’de sivillere saldırı düzenlenmemesi gerektiğini öngördüğünü hatırlattı. * Angela Merkel ayrıca insan kaçakçılarına karşı Türkiye ile işbirliği yapacaklarını söyledi. * Merkel, Avrupa Birliği’nin hazırladığı eylem planının da bu noktada Türkiye’yi yalnız bırakmamaya yönelik bir çalışma olduğunu vurguladı. Birlik eylem planı kapsamında Türkiye’ye 3 milyar euro yardım yapacak. *[/box]

Suriye ordusunun Halep ve çevresinde Rusya, İran ve Hizbullah desteğiyle ilerlemesi sonucu onbinlerce kişi Türkiye sınırına yığıldı.

Son olarak uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar bölgedeki mülteci kamplarında artık yer kalmadığını söyledi.

[toggle title=”‘Türkiye-Suriye sınırındaki mülteci kamplarında yer kalmadı‘” state=”close” ]Suriye’nin kuzeyindeki yardım kuruluşu çalışanları, bölgedeki mülteci kamplarında artık yer kalmadığını söylüyor. * Yardım kuruluşlarından Médecins Sans Frontières’in (Sınır Tanımayan Doktorlar-MSF) sözcüsü Ahmed el-Muhammed, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, “Artık yeni gelecek ailelerin uyuyabilecekleri bir yer yok” dedi. * Ahmed el-Muhammed, Türkiye sınırındaki Azez kasabasına giden bazı ailelerin ilk günlerde sokaklarda uyuduğunu, bir çadırda bazen 20 kişinin kaldığını belirtti. * Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani Yardımlar Koordinatörü Stephen O’Brien da sınırın Suriye tarafındaki sekiz kampın “tam kapasite” ile hizmet verdiğini açıkladı. * Kilis Valisi Süleyman Tapsız ise hafta sonunda yaptığı açıklamada, Öncüpınar’ın karşısında Suriye tarafında 9’uncu kampın da kurulduğunu söylemişti. * Rusya ve İran tarafından da desteklenen Suriye ordusunun Halep’te başlattığı taarruz sonrası on binlerce kişi kenti terk etmişti.[/toggle]

 

Numan Kurtulmuş: 600 bine yakın mülteci gelebilir

Öte yandan, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş bölgedeki son gelişmelerle ilgili olarak, “En kötü senaryo 600 bin mültecinin gelmesi” dedi.

Dün akşam Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Türkiye’nin önceliğinin, gelmiş ve gelebilecek olan bu göç dalgaları karşısında Suriyelileri mümkün olduğunca Türkiye sınırının dışında ağırlamak olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Türkiye’nin, güvenliğini zedeleyecek ve egemenliğine zarar verebilecek bir saldırı ihtimaline karşı da her zaman teyakkuz halinde olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı, “Türkiye, bunun gerektirdiği bütün hazırlıkları da yapar” dedi.

Facebook Hesabınız Üzerinden Yorum Yapın