CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı ile köprüleri atmasının ardından, partisinin 10 büyükşehir belediye başkanı ile bir araya geldi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, çalışmaları nedeniyle toplantıya katılamadı.
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in “cumhurbaşkanı adayı olmaları için göreve çağırdığı” Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında olduğu belediye başkanları, dün akşam Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yapmıştı.
CHP lideri, parti genel merkezinde bir araya geldiği belediye başkanları ile durum değerlendirmesi yapıyor.
Kulislerde, krizin aşılması için İmamoğlu’nun Akşener’le görüşüleceği konuşuluyor.
Ancak, bu konudaki net tutumun da Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısında ortaya çıkması bekleniyor.
Görüşmelerin ardından belediye başkanlarının ortak açıklama yapacağı belirtiliyor.
Kılıçdaroğlu, belediye başkanları ile toplantının ardından saat 13.00’te partisinin MYK toplantısına başkanlık edecek, ardından da saat 17.00’de Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun evsahipliğindeki Millet İttifakı liderleri toplantısına katılacak.
Kılıçdaroğlu’nun CHP’li büyükşehir belediye başkanlarıyla toplantısı sona erdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 10 büyükşehir belediye başkanıyla genel merkez binasında yaptığı toplantı sona erdi.
Toplantının ardından bir açıklama yapılmayacağı öğrenildi.
Basına servis edilen fotoğrafta Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ortasında yer aldı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremin ardından süren çalışmalar nedeniyle toplantıya katılamadı.
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Usta: Karar almadık, hala kapı açık
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta, Millet İttifakı içinde yaşanan adaylık tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Partisinin cumhurbaşkanı adayı olarak Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı masaya getirmesinin “CHP’nin iç işlerine karışmak olabileceği” yönündeki eleştirileri değerlendirdi ve “İki belediye başkanı Millet İttifakı’nın belediye başkanları” dedi.
Habertürk yayınına katılan Usta, “Kılıçdaroğlu’nun adaylığını masaya ilk getiren Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal oldu. Uysal, Kılıçdaroğlu’nu önerirken CHP’nin iç işlerine mi karışıyor?” diyerek eleştirilere karşı tepkisini dile getirdi.
Usta, Altılı Masa’nın 6 Mart’taki toplantıya ilişkin, “Karar almadık, hala kapı açık” dedi.
İYİ Parti’nin Cumhur İttifakı’na katılabileceği yönündeki söylentileri kesin bir dille reddeden Usta, hedeflerinin yönetim anlayışını değiştirmek olduğunu söyledi.
- Süreç nasıl buraya geldi?
Biz kararlarımızı uzlaşıyla alacağız. Bir kişi dahil bir adaya itiraz ederse o aday masadan çıkmayacak şekilde ilke konulmuştu. Bütün dokümanlarda uzlaşı vardı. Adaylık konusunda da bir uzlaşı olması gerekiyordu. 2 Mart toplantısında uzlaşı olmadan da bu iş olabilir gibi bir tutum takınıldı. Bunu kabul etme imkanı yoktu. Bu iş bu noktaya geldi. Genel Başkanlar Sayın Kılıçdaroğlu’nun ismini masaya getirdiğinde Genel Başkanı’mız iki belediye başkanını ismini masaya getiriyor. Liderler beşimiz imza atalım diyor ve iş bu noktaya geliyor. Diğer 5 genel başkanın imzasıyla da olur gibi bir yaklaşım, bu masanın ilkelerine aykırı bir şeydi. Aslında bir takım yorumlar yapılıyor; Sayın Akşener masayı dağıttı gibi… Aslında Sayın Akşener masadan kaldırılmak istendi. Bu tüm uygulamalara aykırı bir uygulamaydı. Bugüne kadar çoğunluk kararı alınmadı, oybirliği kararı alındı. Bazı konularda farklı düşünceler oldu, onlar dokümanlara girmedi. ‘Biz imzalayalım Sayın Akşener kabul etmesin’ gibi bir yaklaşım olabilir mi?”
- Akşener, bildiriyi neden imzaladı?
Zorlanarak yazılmış bir metin. Daha önce kurmaylar imzalıyordu, Genel Başkanlar okuyup imzalıyordu. Bir dayatma oluyor, bir sıkıntı ortaya çıkıyor. İçeride Sayın Davutoğlu metni kaleme alıyor. Rahatsızlık metinde var. İsim üzerinde anlaşılmadığı net bir şekilde anlaşılıyor
- Akşener, 6 Mart’taki toplantıya katılacak mı?
Onunla ilgili karar almış değiliz. Milletvekillerimiz 2 Mart’ta görüşlerini ifade etti, 3 Mart’ta GİK toplantısı yapıldı. Bundan sonraki atılacak adımlar, toplantılarla değerlendirilecektir. Bence kapı hala açık. Altılı Masa çalışma ilkelerine dönecek olursa, tam bir mutabakatla isim nasıl kabul edildiyse, ilkelerimizde değişiklik olmayacak denilirse devam eder. Ama bu ilkelere uyulmazsa yapılacak pek bir şey yok. Adayın mutabakatla seçileceği hususunda irade ortaya konulursa kapı açık. Ancak yine dayatma olursa konuşmanın anlamı yok. Başka bir isim üzerinde mutabakat anlayışı mümkün
Erhan Usta
İYİ Parti Grup Başkan Vekili
Akşener, İYİ Partili Belediye Başkanları ile bir araya geldi
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün partisinin genel merkezinde İYİ Partili Belediye Başkanları ile bir araya geldi.
İYİ Partili Paçacı: Altılı Masa’dan kalkmadık, kaldırıldık diyebiliriz
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, Altılı Masa’daki adaylık tartışmalarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Biz masadan kalkmadık, belki kaldırıldık diyebiliriz” dedi.
Kazanma ihtimali yüksek olan aday dedik hep. Bu hassasiyetinden kaynaklanıyor. Seçimin önemini kavrama hassasiyetimizden kaynaklanıyor. Sayın genel başkanın ifadeleri aslında kurumsal bir yapının yansımasıdır. Kişisel değildir, bu İYİ Parti’nin temel görüşüdür. Zaten bilinen bir husustu. Sürpriz yok burada. İYİ parti 2 yıldan bu yana kazanacak aday diyor. Kazanacak adaydaki anlam en fazla kazanma ihtimali olan adayın gösterilmesidir. Onun sebebi de bu seçimi mutlaka kazanmamız gerekir anlayışından kaynaklanıyor. Yoksa kişilerle ilişkisi yoktur bu meselenin.
Öte yandan daha önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına yönelik olumsuz açıklamaları nedeniyle Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Paçacı da dünkü yaşanan tartışmaların ardından görevine geri döndü.
Karamollaoğlu: Yüzde 60’la zafer kazanacağız
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, partisinin il başkanları toplantısında seçimi yüzde 60 zafeler kazanacaklarını savundu.
Karamollaoğlu’nun sözlerini Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı duyurdu.
https://twitter.com/omerfarukyaz/status/1631980615942676480?s=20
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen’den Akşener’in açıklamalarıyla ilgili yorum: ‘Talihsizlik’
Büyük emeklerle kurulan, ülkemizde bozulan tüm değerlerimizi yeniden inşa etmek için önemli adımlar atan ve en önemlisi halkımızda büyük heyecan uyandıran Millet İttifakının aynı azim ve kararlılıkla ülkemize umut olmaya devam etmesi tek temennimdir.
— Yılmaz Büyükerşen (@Y_Buyukersen) March 4, 2023
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Millet İttifakı ile ilgili dün yaptığı basın toplantısını “talihsizlik” olarak nitelendirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmek üzere partisinin genel merkez binasına gelen Büyükerşen, “Neler söyleyeceğimiz belli. Genel Başkan’ımızı destekliyoruz. Fikrimizde en ufak bir değişiklik olmadı. Mücadeleye devam edeceğiz demokrasi yolunda” dedi.
Genel merkez önünde gazetecilere yaptığı değerlendirmede de Büyükerşen’e Akşener’in açıklamaları soruldu. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı bunun üzerine ise, “Talihsizlik” yanıtını verdi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise şunları söyledi:
“Sayın Genel Başkanımız ile görüşeceğiz. Biz başından beri ortak karar alıyoruz. Cumhurbaşkanı adayımız, Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu olacaktır. Tam desteği kendisine vereceğiz, bugün. İnanıyorum ki sonuç, istediğimiz gibi olacak. Her şey çok güzel olacak.”
Akşener’in tutumuyla ilgili bir soru yöneltilen Albayrak, “Anlayamadım. Biz de bin anlam veremedik. Üstelik, açıklamalarındaki; Ekrem Bey ve Mansur Bey’i göreve davet ediyorum’ açıklaması bana göre çok yanlış, düşündürücü. Bugünkü temaslardan sonra bazışeyler daha netleşecek diye düşünüyorum” cevabını verdi.
İmamoğlu ve Yavaş’ın Akşener’i ziyaret etmesi bekleniyor
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olmaları yönünde çağrı yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın akşam saatlerinde Akşener ile bir araya gelmesi bekleniyor.
CHP kulislerinde Yavaş ve İmamoğlu’nun adaylık konusundaki tutumlarını nezaketen sözlü olarak Akşener’e ileteceği, ayrıca Altılı Masa’nın dağılmaması için çaba gösterilmesi görüşünü de iletecekleri belirtiliyor.
Görüşmenin İYİ Parti Genel Merkezi’nde değil, başka bir mekanda gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.
CHP basın danışmanlığı tarafından daha önce yapılan bilgilendirmede, belediye başkanlarının Akşener’i ziyaretinin öngörülmediği ifade edilmişti.












































