Rusya ve Çin’in, Ukrayna krizi nedeniyle tansiyonun yükseldiği bir dönemde Akdeniz’de gerçekleştirdiği ortak tatbikat, ABD ve NATO’ya karşı bir işaret olarak değerlendiriliyor.

MOSKOVA – Rus ve Çin savaş gemileri Akdeniz’de ortak askeri tatbikata başladı.
Karadeniz’de ilk kez ortak tatbikat yapan iki ülke savaş gemileri, İstanbul ve Çanakkale
boğazlarından geçerek Akdeniz’e indi.
İki ülkeden 9 savaş gemisinin katıldığı tatbikat 21 Mayıs’a kadar devam edecek.

krayna krizi nedeniyle tansiyonun yükseldiği bir dönemde gerçekleşen tatbikat, ABD ve NATO’ya karşı bir işaret olarak değerlendiriliyor. Rusya Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Aleksandr Fedotenkov, 'Deniz İşbirliği 2015' tatbikatında yeni tehdit ve meydan okumalara karşı işbirliğinin  geliştirilmesinin planlandığını, üçüncü ülkelerin hedeflenmediğini ifade etti.
krayna krizi nedeniyle tansiyonun yükseldiği bir dönemde gerçekleşen tatbikat, ABD ve NATO’ya karşı bir işaret olarak değerlendiriliyor.
Rusya Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Aleksandr Fedotenkov, ‘Deniz İşbirliği 2015’ tatbikatında yeni tehdit ve meydan okumalara karşı işbirliğinin
geliştirilmesinin planlandığını, üçüncü ülkelerin hedeflenmediğini ifade etti.

Basına açıklamada bulunan Fedotenkov, “Rus ve Çin savaş gemileri tatbikat alanına ulaştı. Ortak tatbikat Rusya bayraklı Moskva kruvazörünün liderliğinde gerçekleşiyor. Taktik ve güvenlik açısından gerekli brifingler yapıldı” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Akdeniz’de kalıcı olmayı planlayan Rusya’nın bölgede çok sayıda savaş gemisi dönüşümlü olarak bulunuyor. Rusya’nın Akdeniz’deki varlığının güçlenmesinde Karadeniz filosu omurgayı oluştururken, Sovyet Akdeniz Gücü prototip oluyor. Rusya, Suriye krizi ile birlikte Akdeniz’deki varlığını kalıcı hale getirmeye çalışıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping
Akdeniz’de kalıcı olmayı planlayan Rusya’nın bölgede çok sayıda savaş gemisi dönüşümlü olarak bulunuyor. Rusya’nın Akdeniz’deki varlığının güçlenmesinde Karadeniz filosu omurgayı oluştururken, Sovyet Akdeniz Gücü prototip oluyor. Rusya, Suriye krizi ile birlikte Akdeniz’deki varlığını kalıcı hale getirmeye çalışıyor.

Sovyetler Birliği’ne ait Beşinci Filo, Soğuk Savaş yıllarında Akdeniz’de görev yapmış, Amerikan Altıncı Filosu da ana düşmanlardan biri olarak değerlendirilmişti. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 31 Aralık 1992’de de Beşinci Filo dağıtılmıştı. Rusya’nın 1967’de göreve başlayan Akdeniz gücünde 30-50 arasında savaş gemisi bulunuyordu.

Facebook Hesabınız Üzerinden Yorum Yapın