Güncel teknoloji kullanılarak geliştirilen eSIM’in Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yüzde 100 yerli ve milli “eSIM“in akıllı telefonlardan, giyilebilir teknolojilere, makinalar arası iletişimden birçok endüstriyel ürüne kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip olacağını ve 2021’den itibaren yaygın şekilde kullanılmaya başlanacağını bildirdi.

Karaismailoğlu, yerli ve milli kaynaklarla, güncel teknoloji kullanılarak geliştirilen eSIM için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda düzenlenen tanıtım toplantısının açılışında konuştu.

Türkiye’nin geleceğin en güçlü ekonomilerinden biri olma yolunda ilerlediğini belirten Karaismailoğlu, ulaştırma ve haberleşme alanında da çağın gerektirdiği gelişmiş altyapının adım adım hayata geçirildiğini ifade etti.

Karaismailoğlu, atılan adımlarla, teknoloji ve bilişim alanında lider ülke olmak için çalıştıklarını dile getirerek, bunların, üretimi, teknolojik araştırma ve geliştirme faaliyetlerini, yerli ve yabancı yatırımları teşvik ettiğini, ekonominin de sürdürülebilir büyümesini desteklediğini söyledi.

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınının insanların yaşam tarzında önemli değişikliklere yol açtığını anımsatan Karaismailoğlu, internet ve haberleşme sistemlerinin artan ihtiyaçlar doğrultusunda kesintisiz kullanılabilmesi için büyük gayret gösterdiklerini vurguladı.

“UZAKTAN YÜKLENEBİLECEK VE YÖNETİLEBİLECEK”

Karaismailoğlu, bu yıl bilişim sektörünün büyüme oranının yüzde 14’e yaklaştığını belirterek, ücret tarifelerinde ciddi ucuzlamalar yaşandığını ifade etti.

Bugün, yerli ve milli teknoloji kullanımının artırılması hedefleri doğrultusunda ortaya konulan çalışmanın sonuçlarından birine daha şahit olduklarını söyleyen Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yüzde 100 yerli ve milli eSIM uygulamasını kamuoyuna tanıtmanın haklı gururunu yaşıyoruz. eSIM sistemlerine yönelik ilgili sunucuların ülkemizde konuşlandırılması, yerlilik şartı ve GSMA standartlarına uyum konusunda düzenleme Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuzca yapıldı. eSIM uygulamasıyla SIM özelliği olan cihazlarda yer alacak güvenli çip marifetiyle, uzaktan yüklenebilecek ve yönetilebilecek. Bu teknolojiyle SIM kartlarının sağladığının üzerinde güvenlik ve koruma seviyesi sağlanabilecek.”

“TÜRKİYE’NİN VERİSİ, TÜRKİYE’DE KALACAK”

Karaismailoğlu, eSIM uygulamasının hem makinalar arası hem de tüketici cihazlarında ciddi erişim ve kullanım kolaylıkları sağlayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Aboneler operatör değişikliklerini bayilere gitmeden yapabilecek. Cihaz tedarikinden kaynaklı maliyetler ortadan kalkacak. Bu teknoloji sayesinde SIM özelliği, kullanılan araç ve cihazlardaki titreşim, darbe ve nem gibi problemlerden etkilenmeyecek. SIM kartı almak, stoklamak, takmak gibi sorunlar bertaraf edilecek, maliyetler ortadan kaldırılarak, sistem uzaktan erişimle yüklenebilecek.

Akıllı telefon üretiminde eSIM ile kazanılan alanlar pil ve diğer bileşenler lehine kullanılacak. 6 milyardan fazla üretimi yapılan SIM kartlarını çevreye olan olumsuz etkileri de ortadan kaldırılacak. Hassas SIM kartı bilgileri yurt dışına çıkmadan yerel olarak kullanılacak ve bilgi güvenliği sağlanmış olacak. Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalacak, operatörlere ait hassas bilgilerin yaşam döngüsü tamamen Türkiye’de olacak. Böylece Türkiye’nin hassas verileri tamamen Türkiye’nin kontrolünde olacak.”

Karaismailoğlu, eSIM sayesinde araçların bakım-onarımının, lojistik hareketliliğinin, takip imkanları ile “M2M” etkileşim kapasitelerinin çok daha artacağına işaret ederek, araçlarda “acil durum” araması için kullanılan eCall sisteminin, eSIM ile yaygınlaşacağını bildirdi.

“AKILLI SİSTEMLERİN GELİŞİMİNİN ÖNÜNÜN AÇILACAK”

Araçlarda yaygınlaşacak kaza önleme ve acil uyarı sistemleri gibi akıllı sistemlerin gelişiminin de önünün açılacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Cep telefonu kullanıcılarının operatör değişimlerindeki erişim problemleri de ortadan kalkacak, aynı cihazda birden fazla abonelik birlikte kullanılabilecek. Yurt dışı seyahatlerde, gidilecek ülkeye ait operatörden belli zaman dilimleri için bulunduğu ülkeden profil alınabilecek ve seyahat sırasında profili aktive ederek kullanılabilecek. eSIM, günümüzde akıllı telefonlardan, giyilebilir teknolojilere, makinalar arası iletişimden birçok endüstriyel ürüne kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip olacak. eSIM hizmeti, 2021’den itibaren yaygın bir şekilde uygulanmaya başlayacak.”

Karaismailoğlu, Türkiye’nin veri ulaştırma ve internet teknolojileri anlamında yakın gelecekte çok önemli aşamalar kaydedeceğini vurguladı.

Sosyal medya kuruluşlarıyla ilgili yasal düzenlemeye değinen Karaismailoğlu, mevzuata uyum sağlamak yönünde adım atan sosyal medya kuruluşlarını takdirle karşıladıklarını, aynı özen ve hassasiyeti en kısa zamanda diğer kuruluşlardan da beklediklerini söyledi.

Karaismailoğlu, eSIM uygulamasının yeni teknolojik açılımların, buluşların ve gelişmelerin başlangıcı olmasını temenni etti.

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Karaismailoğlu, eSIM uygulamasının bulunduğu telefonla Kule AŞ Teknik Operasyonlar Direktörü Burhan Kandemir, Ankara-Niğde Otoyolu Ana Kontrol Merkezi’nden ERG Trafik Yol Güvenlik Müdürü Mustafa Akbaş ve Malta Bayraklı “Atlantis Alhambra” Gemisi Kaptanı Orhan Kasap ile görüşme gerçekleştirdi.

“HABERLEŞMEDE ÇOK ÖNEMLİ ADIM”

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yerli ve milli kaynaklarla, güncel teknoloji kullanılarak geliştirilen eSIM‘in Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, proje kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Mühendislerin yoğun çalışmaları neticesinde eSIM teknolojisi ürettiklerini ve bunu yapabilen öncü ülkeler arasında yer aldıklarını ifade eden Sayan, “Mobil telekomünikasyon alanında 25 yıldan fazla kullanılan mevcut fiziksel SIM kartların yerine, artık cihazlara uzaktan yüklenebilen eSIM sayesinde mobil haberleşmede önemli bir adım daha attık.” diye konuştu.

eSIM‘in sadece bilgi ve iletişim sektörü için değil, diğer tüm sektörler açısından pek çok faydayı ve avantajı da beraberinde getirdiğine dikkati çeken Sayan, şu değerlendirmede bulundu:

“Bugün neredeyse her şeyin internete bağlanabildiği bir çağdayız. Her zaman, her yerde bağlantılı olduğumuz işlemlerde giderek artan oranda mobil teknolojiyi kullanıyoruz. eSIM evimizdeki beyaz eşyadan tutun da iş yerlerimizdeki cihazlara kadar her alanda hayatımızda büyük kolaylıklar sağlayacak.”

Sayan, tüm projelerde olduğu gibi eSIM‘de de odaklarının teknolojide ve telekomünikasyon sektöründe verimlilik olduğuna işaret ederek, donanımlı ve yetkin öz kaynaklarıyla bilimi kıymetli cevher edasıyla işleyip, eSIM teknolojisini ürettiklerini söyledi.

eSIM‘in, yoğun kullanılan akıllı telefonlardan giyilebilir teknolojilere, M2M denilen internete bağlı birçok endüstriyel ürüne kadar geniş kullanım yelpazesi sunduğunu vurgulayan Sayan, otomotivden tüketici elektroniğine, enerjiden ödeme noktaları ve sayaçlara kadar pek çok alanda internete bağlı cihaz sayısının artışıyla birlikte SIM kullanan cihazların da çoğaldığını dile getirdi.

“TÜRKİYE’NİN VERİSİ TÜRKİYE’DE KALACAK”

Sayan, “Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalması” temel prensibi çerçevesinde başta otomobil üreticileri olmak üzere katma değerli servislerin üreteceği veriler konusunda teknik altyapıların sağlanmaya devam ettiğini aktardı.

“Otomobil Üreticileri ve Dağıtıcıları Derneği” ile 2021’in ilk çeyreğinde toplantı yapacakları bilgisini veren Sayan, toplantıda eSIM‘in otomotiv sektöründe nasıl kullanıldığını gözlemleme imkanları olacağını bildirdi.

Sayan, “BTK Uydu Vadisi Projesi” ile de bütün uydu şirketlerinin Türkiye’de yer istasyonu bulundurmasına yönelik düzenleme çerçevesinde Konya ve Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde çalışmalara devam ettiklerini belirterek, BTK bünyesinde “CLI (Manipülasyonun Önlenmesi) Projesi”ni de 2021’de faaliyete geçireceklerini ifade etti.

Ömer Fatih Sayan, haberleşme sektörünün ilgilendiği en önemli konulardan biri olan İPV6 teknolojisine dönüşümün de gelecek yıl operatörlerle başlatılacağı bilgisini verdi.

Siber güvenliğin taşıdığı öneme dikkati çeken Sayan, şöyle devam etti:

“Siber Yıldız, Bayrağı Yakala yarışmaları bu alanda kendini göstermek isteyen gençlerimize ödül ve istihdam imkanıyla birlikte artık gelenekselleşmiş durumda. Bu anlamda sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu bu hafta sonunda tüm yetenekli arkadaşlarımızı 25 Aralık Cuma günü başlayıp 24 saat sürecek, muhteşem ödüllerin olduğu, uygulamalı siber güvenlik laboratuvarı FETİH Siber Talimhane’ye giriş hakkı sağlayacak ve ulusal siber güvenlik organizasyonumuzda istihdam imkanı kazanabilecekleri bu çevrim içi yarışmaya katılmaya davet etmek istiyorum.”

Güncel teknoloji kullanılarak geliştirilen eSIM tanıtıldı

“eSIM’DE YAZILIM GELİŞTİREN ÜLKELER ARASINDAYIZ”

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da tüm dünyanın zor zamanlar geçirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde, sektör paydaşlarıyla birlikte insanların hayatını kolaylaştırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Karagözoğlu, BTK olarak tüm bu küresel teknolojik gelişmeleri Türkiye’ye yerli-milli imkan ve kapasitelerle taşıdıklarını, geleceğin teknolojilerini ülkenin vatandaşlarına öncelikli sunmak için heyecanla çalıştıklarını ifade etti.

Bakanlığın desteğiyle BTK olarak alınan karar doğrultusunda devam eden sürecin sonucuna başarıyla ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Karagözoğlu, eSIM altyapısının uluslararası standartlara uygun olarak yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla geliştirildiğini, eSIM kapsamında gerekli yazılımları kendi geliştiren ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldıklarını söyledi.

Karagözoğlu, eSIM uygulamasının, gerek makinalar arası haberleşmede endüstri bakımından gerekse tüketiciler açısından önemli kolaylıkları ve avantajları da beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

eSIM güvenli bir çip üzerine uzaktan yüklenebilecek ve yönetilebilecek teknoloji sunuyor. Cihazlara fiziksel SIM kart takılmadan, yazılım yoluyla uzaktan işletmeci profil bilgileri yüklenebiliyor ve yönetilebiliyor. Yine, işletmeciye ait SIM kart alınmasına gerek olmadan, profil değişikliği yoluyla işletmeci değişikliği de cihaz üzerinden yapılabiliyor. Ayrıca, eSIM, fiziksel SIM kartlarının sağladığı tüm güvenlik seviyesine eş değer seviyede güvenlik ve koruma seviyesi sağlıyor.”

dipnot: NatroNet Global şimdiden eSİM’ li Akıllı saatleri ürettirmeye başladı bile…


  

Facebook Hesabınız Üzerinden Yorum Yapın