Tüm dünyada yaşamı tehdit eden sağlık sorunlarının başında kalp ve damar hastalıkları geliyor. Ölüm nedenleri arasında kalp krizi % 20 ile ilk sırada.
Tüm ölümlerin % 42’si kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Erkeklerde 65 yaş üzeri ölümlerin % 54’ünden de kalp sorumlu.
Kalp hastalıkları ve kalp krizlerinin oluşmasındaki en önemli faktörlerin başında hipertansiyon geliyor. 2025 yılında dünyada hipertansiyon hastalarının oranının % 30 olacağı öngörülüyor. İkinci önemli faktör olan sigara kullanımının 10 yıl içinde 8 milyon kişinin yaşamına mal olacağı ifade ediliyor.
MODERN RİSK FAKTÖRLERİ % 80 ORANINDA ETKİLİ
Kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda % 80 oranında etkili olan modern risk faktörleri hakkında bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Bakalım, “Çocuklarda küçük yaşlardan itibaren oluşturulan sınav kaygısı, sokak oyunlarının terk edilmesi, iş yaşamında sınırların zorlanması, erken menopoz, metropollerdeki hava kirliliği ve egzoz dumanı (karbonmonoksit), kontrol edilemeyen stres, sigara kullanımı gibi modern faktörler kalp krizlerinin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Modern risk faktörlerinin en aza indirilmesi ile koroner kalp hastalıkları % 80 oranında önlenebilir ve yılda 300 bin ölüm engellenebilir” dedi.
GELENEKSEL FAKTÖRLER ÖNEMSENMELİ
Kalp hastalıklarının ve kalp krizlerinin % 20 oranında geleneksel yani değiştirilemez faktörler nedeniyle ortaya çıktığa vurgu yapan Op. Dr. Bakalım, “Ailesinde kalp hastalığı ya da kalp krizinden erken yaşta ölüm hikayesi olanlar, yaş ve cinsiyet ise değiştirilemeyen risk faktörleridir. Ancak bunlar da yaşam biçimi değişiklikleri ve düzenli kalp kontrolleri ile en aza indirilebilir. Kalp ve damar hastalıklarından korunmada yaklaşım tarzı, tek bir risk faktörünün değil genel riskin düşürülmesine yönelik olmalıdır” şeklinde konuştu.
KALBİN 4 DÜŞMANINA DİKKAT!
Op. Dr. Tamer Bakalım, kalbin düşmanı 4 önemli faktörü de vurgulayarak, başta kalp ve damar hastalıklarına yol açarak yaşamı tehdit eden; sigara kullanımı, diyabet, obezite ve tansiyonun kontrol altına alınmadığında, gelecekte tüm dünya için önemli bir tehdit oluşturabileceğinin altını çizdi.
KALBİNİZ SİZDEN 10 YIL DAHA YAŞLI OLABİLİR
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nuri Cömert de Türkiye’de kalp yaşının takvim yaşından ortalama 10 yıl daha yaşlı olduğu gerçeğine vurgu yaparak, kişinin kalp yaşını hesaplamasının ve buna bağlı olarak yaşam standartı değişikliğinin önemini anlattı.
Kalbi yaşlandıran en önemli faktörlerin sigara, düzensiz beslenme, aşırı kilo, stres, yüksek tansiyon ve şeker değerleri olduğunun altını çizen Cömert, “35 yaşındaki bir kadın eğer sigara içiyor, tansiyon ve kolesterolü yüksek ve ailesinde kalp hastalığı öyküsü var ise kalp yaşı 47 olarak hesaplanır. Yani kalbi ondan 12 yıl daha yaşlıdır. Kişi sigarayı bırakır, kan basıncı ve kolesterolünü kontrol altına alırsa kalp yaşını düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilir” açıklamasını yaptı.