Grafen Seri Üretim Tesisi açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye, bugün açılışını yaptığımız yatırımla, grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna geliyor” dedi.
Bakan, “Çevre dostu, düşük maliyetle ve endüstriyel boyutta üretim yapacak tesis, kapasitesiyle dünyanın en büyük grafen üretim merkezlerinden olacak” diye konuştu.
Grafen, “elmastan daha dayanıklı, bakırdan daha iletken, çelikten daha güçlü bir süper madde” olarak tanımlanıyor. Son derece ince olan grafenin, kuantum fiziği ve elektronik sektöründe önemli olduğu belirtiliyor.
https://twitter.com/varank/status/1376804749253750786?s=20
Varank, Türkiye’nin burundan sprey olarak uygulanan ilk ‘intranazal’ yerli aşıyı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek “Tüm klinik aşamaların tamamlanması durumunda bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz” dedi.
Süper maddeler: Grafen
Elmasdan daha dayanıklı, bakırdan daha iletken, çelikten daha güçlü…
Süper maddelerde bugün grafeni mercek altına alıyoruz. Grafen daha küçük devre kartlarının yapımını sağlayabilir bu da katlanabilir ve daha küçük elektronik cihazların üretilmesine imkan tanıyacak.
Yani aslında grafen yakın geleceğin teknoloji devriminin yapıtaşı olabilir.
Grafen: Süper madde Grafen’in Potansiyel Kullanım Alanları
Grafen, karbon atomunun bal peteği örgülü yapılarından bir tanesine verilen isimdir.
Periyodik tablodaki en ilginç elementlerden biri Karbon atomudur.
Karbonun grafit ve elmas gibi gündelik hayattan çok iyi bilinen allotroplarının yanında nanotüp ve fulleren gibi yeni sentezlenen formları da mevcuttur.
Peki Grafen nedir? Grafeni bizler için ve bilim dünyası için bu kadar önemli yapan sebepler nelerdir?
Grafen, teknolojide devrim niteliğinde gelişmelere yol açan, karbon atomlarının iki boyutlu bal peteği düzenidir. Grafenin keşfi o kadar önemlidir ki, Rus bilim insanları Andre Geim ve Konstantin Novoselov’a bu keşiflerinden dolayı 2010 Nobel Fizik Ödülü’nü kazandırmıştır.
İki Boyutlu Yapısı
Evrende rastladığımız malzemelerin neredeyse hepsi üç boyutludur. Bilim insanları da bir malzemenin özellikleri, iki boyutlu düzende olduğunda nasıl değiştiğiyle ilgili henüz çok az bir bilgiye sahiptir.
Grafenin özellikleri de karbonun üç boyutlu düzeni olan grafitten çok farklıdır bu sebeple grafen araştırmaları malzemelerin iki boyutlu düzende nasıl özellikler kazandığını tahmin etmemizde oldukça yararlıdır.